
Sağlıklı ve Lezzetli Bir Sofra
Geleneksel mutfağımızın köklü lezzetlerini sağlıklı dokunuşlarla buluşturmak mümkün mü? Tabii ki mümkün! İşte sindirimi destekleyen, bağışıklık sistemini güçlendiren ve enerji veren hem hafif hem de doyurucu bir menü.
Golden Pulse’nin yeni sayısı için sizlere özel bağışıklık güçlendiren kelle paça çorbası, lif ve vitamin deposu fırında sebze dizmesi, rafine şekersiz fırında kabak tatlısı ve ferahlatıcı naneli ayran menüsü hazırladım. Bu menüyle hem kendinize hem de sevdiklerinize sağlıklı bir ziyafet sunabilirsiniz. Şimdi tariflere geçelim, afiyet ve sağlıkla kalın!
Esra Tokelli’den Sağlıklı Sofra Tüyoları
• Geleneksel lezzetleri hafif dokunuşlarla modernize edin. Rafine şeker yerine bal veya pekmez kullanın, sebzeleri kızartmak yerine fırında pişirin.
• Zeytinyağını mutfağınızdan eksik etmeyin. Antioksidan deposu olan zeytinyağı, bağışıklık sistemini destekler.
• Sebzeleri ve doğal probiyotikleri sofranızda artırın. Lif açısından zengin gıdalar bağırsak sağlığını destekler ve sindirimi kolaylaştırır.
KELLE PAÇA ÇORBASI
Şifanın En
Lezzetli Hali
Malzemeler:
• 1 adet koyun kelle (iyi temizlenmiş)
• 1 adet ayak (isteğe bağlı)
• 8 su bardağı su
• 3 diş sarımsak (ezilmiş)
• 1 yemek kaşığı sirke veya limon suyu
• 1 tatlı kaşığı tuz
• 1 çay kaşığı karabiber
• 1 tatlı kaşığı pul biber
• 1 yemek kaşığı un (terbiyesi için)
• 1 yemek kaşığı tereyağı
Yapılışı:
Kelle ve ayağı iyice temizleyip bol suyla kaynatın. İlk suyu dökün, ardından tekrar su ekleyerek 3-4 saat pişirin. Etler iyice yumuşayınca süzerek kemiklerinden ayırın ve küçük küçük doğrayın. Ayrı bir kapta tereyağında unu kavurun, üzerine çorbadan bir kepçe ekleyerek terbiyeyi açın. Çorbaya terbiyeyi ekleyip birkaç dakika daha kaynatın. Sarımsak, sirke ve baharatları ekleyerek sıcak servis yapın.
FIRINDA ZEYTİNYAĞLI SEBZE DİZMESİ
Hafif, Renkli ve Doyurucu
Malzemeler:
• 1 adet patlıcan
• 1 adet kabak
• 2 adet domates
• 1 adet kırmızı biber
• 1 adet yeşil biber
• 1 adet kuru soğan
• 3 diş sarımsak
• 4 yemek kaşığı zeytinyağı
• 1 çay kaşığı kekik
• 1 çay kaşığı pul biber
• 1 çay kaşığı tuz
• 1 çay kaşığı karabiber
• 1 yemek kaşığı nar ekşisi
• 1/2 çay bardağı sıcak su
Yapılışı:
Patlıcanları tuzlu suda bekletip acısını alın, tüm sebzeleri ince dilimleyin. Fırın kabına sebzeleri sıralı bir şekilde dizin. Üzerine doğranmış sarımsak ve soğanları serpiştirin. Zeytinyağı, baharatlar ve nar ekşisini karıştırıp sebzelerin üzerine gezdirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30-35 dakika pişirin.
FIRINDA KABAK TATLISI
Tatlı Krizlerine Doğal
Bir Çözüm
Malzemeler:
• 1/2 kilo bal kabağı
• 3 yemek kaşığı bal veya pekmez
• 1 çay kaşığı tarçın
• 1 çay bardağı ceviz içi
• 1 yemek kaşığı tereyağı
Yapılışı:
Kabakları dilimleyip fırın kabına dizin. Üzerine bal veya pekmez gezdirip tarçın serpiştirin. Küçük tereyağı parçalarını kabakların üzerine koyun. 180 derece fırında 20-25 dakika pişirin. Üzerine ceviz serpip ılık servis yapın.
NANELİ AYRAN
Ferahlatıcı ve Sindirimi Kolaylaştırıcı
Malzemeler:
• 2 su bardağı yoğurt
• 1 su bardağı su
• 5-6 yaprak taze nane
• 1 çay kaşığı tuz
Yapılışı:
Tüm malzemeleri blenderda karıştırın.
Soğuk servis yapın.
Lezzetin ve sağlığın buluştuğu sofralarda buluşmak dileğiyle…
Esra Tokelli